rss      tw      fb
Keres

2001. december 23. - Rekordösszegű támogatás a sportnak, és más hírek


8 éve, ezen a napon...

… az Ifjúsági és Sportminisztérium több mint egymilliárd forintot oszt szét

Az ISM arról tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát, hogy köszönhetően a zárszámadás országgyűlési elfogadásának, elosztható az a 4,4 milliárd forint, amelyről augusztusi ülésén döntött a kormány, amikor megtárgyalta a 2012-es olimpia megrendezésére benyújtandó pályázattal kapcsolatos kérdéseket és a sportfejlesztési koncepciót.


(Forrás: fideszfigyelo.hu)

 Az ISM úgy döntött „hogy az utánpótlás-nevelési programok (Bozsik- és Héraklész-program) kiemelt támogatása mellett több mint egymilliárd forintot oszt szét olyan műhelyek között, amelyek a fiatalok képzésében és főleg a nemzetközi eredményességben élen járnak. Ily módon 63 sportág összesen 423 szakosztálya jut újabb összegekhez. Kajak-kenu: 112,6 millió; vízilabdázók: 50,1 millió; vívók: 48,2 millió; úszók: 42,8 millió; kézilabdázók: 36,4 millió; atlétika: 31,2 millió; súlyemelők: 27,3 millió forint.

***

Mivel a státustörvényről szóló összeállítás miatt az előző napról elmaradt néhány jellemző hír, következzenek most ezek. Tehát 2001. december 22-én:

1.
A Világgazdaság című lap arról ír, „elképzelhető, hogy ezúttal is a közbeszerzés mellőzésével választják ki mintegy 100 milliárd forint értékű autóútmunkálat kivitelezőit. A Nemzeti Autópálya Rt. tavasszal 38 új helyen kezdi el elkerülő utak építését, illetve meglévő közutak kapacitásbővítését. A szakmai körökben csak 38-akként emlegetett fejlesztési program finanszírozását, az autópályákhoz hasonlóan, a Magyar Fejlesztési Bankra bízta a kormány.” (És egy későbbi fejlemény: részlet a Hetek 2002. július 26-ai írásából. „Véget vetett a gazdasági minisztérium az Orbán-kormány kedvenc útépítő cége, a Vegyépszer Rt. monopóliumának – az Orbán-kormány módszerével. A gazdasági és közlekedési miniszter, Csillag István ugyanis időhiányra hivatkozva mellőzte a közbeszerzési eljárást, ehelyett a Nemzeti Autópálya Rt.-n keresztül zárt meghívásos pályázatot írt ki. Emiatt a közpénzek elköltésének ellenőrzéséért felelős államtitkár, Keller László többször is élesen bírálta kollégáit, mondván, hogy az MSZP homlokegyenest az ellenkezőjét csinálja annak, amit a választóinak ígért. A Vegyépszer Rt. pedig rezignált beletörődéssel veszi tudomásul, hogy ugyanaz a sors vár rá, mint az ő riválisaira az előző ciklusban. Mindebben csak egy jó van, most kivételesen nem fizetnünk kell a cégcseréért, hanem nyertünk rajta: 29 milliárdot.”)

2.
Letakarták egy köztéri óriásplakát-kiállítás két alkotását Egerben, miután az egyház jelezte, hogy a plakátok sértik a vallásos emberek érzületeit. A Geszti Péter vezette budapesti a. r. c. nevű alkotócsoport óriásplakát-kiállításán, az egri Dobó téren 30 plakátot mutattak be, amelyet 200 pályaműből választották ki. Az alkotások többsége társadalmi problémákkal foglalkozik: szegénység, hajléktalanság, rasszizmus. Több plakáton szerepelnek vallási jelképek, nem egy műnek pedig politikai üzenete van. Az egyik sérelmezett alkotás egy fiatal, a Krisztus-ábrázolásokra hasonlító véres férfiarcot ábrázol, fején női testekből formázott töviskoszorúval. A másikat vélhetően egy, a televíziótársaságok által sűrűn sugárzott ismert reklámfilm ihlette: szintén Krisztus-alakok láthatók rajta, gyűrűn lógva, ágyhoz kötözve és a kereszten. Az első alak alatt a felirat: az edzőm ilyennek szeretne látni, a második alatt az olvasható: a feleségem ilyennek szeretne látni, a feszület alatti szöveg pedig a következő: én meg csak szeretném megváltani a világot. Ficzek László érseki titkár az MTI érdeklődésére csak annyit közölt, hogy hivatalos formában nem tiltakoztak a kiállítás ellen, és nem kívánnak reagálni a történtekre. (Egyébként a 2001-es millenniumi rendezvényekre elkülönített 16 milliárd forintos pénzösszegből egyetlen fillérrel sem támogatta a rendezvényt a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma.)

3.
Huszonötödször ítélték oda a Magyar Örökség kitüntető címeket. Fekete Gyula író felelősségtudata és jövőépítő közírói tevékenysége alapján minősíttetett a Magyar Örökség-díjra. Bánffy Miklós (1874-1950) író-politikus irodalmi és társadalomszervező munkássága; Babits Mihály (1883-1941) költő istenközpontú európai lírája; Fülep Lajos (1885-1970) művészettörténész, református lelkész művészetelméleti alkotó tevékenysége; Fülöp Viktor (1929-1997) balett-táncos iskolateremtő, ihletett balettművészete elismeréseként érdemesült a kitüntető címre. A Magyar Örökség Aranykönyvébe bekerült a Kárpátaljai Ferences Misszió hűségéért és áldozatvállalásáért, illetve a budapesti Szent Rókus Kórház két évszázados gyógyító szolgálatáért. (A Magyar Örökség-díj honlapja és bírálóbizottsága)

4.
A Napi Gazdaság arról ír, hogy Gripenek többe kerülnek, mint az F–16-osok, a harcászati értékük pedig alacsonyabb, így szinte biztos, hogy a svédek által kínált ellentételezés billentette a JAS–39-esek felé a mérleg nyelvét. „Tom Walters tábornok, a Pentagon katonai együttműködési hivatalának igazgatója még tavaszi, Budapesten tett látogatása során 314 millió dollárért kínálta fel a 24 gépet, azok felújítását, valamint a magyar pilóták képzését, de az ajánlat nem tartalmazta a fegyverzet árát. A svéd gépek fegyverzet nélküli 108 milliárd forintos bérleti díja 394 millió dollárra tehető, így a svéd ajánlat kevesebb gépre 80 millió dollárral magasabb árat szabott. A fegyverzetbeszerzés költsége a két gép esetében hasonló, hiszen a feladatok határozzák meg, hogy mit kell a gépekre tenni (a rakéták ára Matolcsy György gazdasági miniszter szerint 30-35 milliárd forint lesz), ám az F-16-os lényegesen nagyobb mennyiségű és jóval több típusú rakéta és légibomba bevetésére alkalmas. A Magyarországra érkező Gripenek állítólag nem rendelkeznek majd a NATO-ban természetes légi utántöltési képességgel sem.” (A Gripenekről szóló bérleti szerződést 2001. december 19-én írták alá.)

5.
Nemzeti Információs Társadalom Stratégia: Stumpf István kancelláriaminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy öt és félmilliárd forint értékben pályázati úton mintegy 25 ezer köztisztviselőnek, illetve pedagógusnak juttat saját használatra számítógépet, szoftvereket, illetve internet-hozzáférést a Miniszterelnöki Hivatal informatikai kormánybiztossága. A 250-350 ezer forint értékű számítógépeket január végéig kiszállítják a 12 ezer köztisztviselőhöz, illetve 13 ezer pedagógushoz, és üzembe helyezik az eszközöket. A Nemzeti Információs Társadalom Stratégia fejlesztési programjának keretében az elmúlt hónapokban összesen mintegy 15 milliárd forintos támogatást osztottak szét, jövőre pedig a pedagógusok, köztisztviselők, önkormányzatok mellett bírák, ügyészek is pályázhatnak.

will vitamin c improve the ivfотдых доминиканастеклокерамическая плита